Η παρουσία μας στο Νοσοκομείο «Υγεία» μετρά 25 χρόνια!

Το Οφθαλμολογικό του «Υγεία» είναι γνωστό διεθνώς για την υψηλή εξειδίκευση των στελεχών του και τις καινοτόμες και αξιόπιστες υπηρεσίες που προσφέρει στον διαγνωστικό και χειρουργικό τομέα, προσφορά στην οποία ο ιδρυτής μας έχει συμβάλει από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

 

Με την ιδιαίτερα πλούσια σε επιτεύγματα και διάρκεια ιστορία, η Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του είναι στελεχωμένη σήμερα με τους καλύτερα εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους οφθαλμιάτρους σε όλους τους τομείς της Οφθαλμολογίας. Εφοδιασμένη με τον πλέον σύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό και με την πλέον σύγχρονη και αξιόπιστη θεραπευτική αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών παθήσεων, συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Αντίστοιχα, τα Εξωτερικά Ιατρεία λειτουργούν με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για τη διάγνωση και θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων, υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή Διευθυντή της Κλινικής κ. Νικ. Μιχαλόπουλου. Τα Εξωτερικά Ιατρεία λειτουργούν εκτός ωρών λειτουργίας του Νοσοκομείου, 24 ώρες το 24ωρο, με την ομάδα διημερευόντων και διανυκτερευόντων ιατρών του.

Δεδομένης της στενής σχέσης του Ινστιτούτου με το Νοσοκομείο, προσφέρουμε στους ασθενείς μας την επιλογή να χειρουργηθούν στο «Υγεία» με έναν από τους ιατρούς μας.

Η Ιστορία του «Οφθαλμού» στο «Υγεία»

Η ιστορία μας στο« Υγεία» είναι μακρά και προσφέρει στους ασθενείς μας την επιλογή να θεραπευτούν σε ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας.

Το 1992, το «Υγεία-Οφθαλμός» με διοικητικό και επιστημονικό διευθυντή τον καθηγητή κ. Σπύρο Γεωργαρά, εγκαταστάθηκε στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Υγεία» (τμήμα το οποίο ιδρύθηκε το 1975 από τον διακεκριμένο χειρουργό οφθαλμίατρο κ. Νικήτα Κατσουράκη, με ειδίκευση κυρίως στις αποκολλήσεις, αλλά και στον καταρράκτη), σε παράλληλη συνεργασία με το Εξωτερικό Ιατρείο και το Οφθαλμολογικό Χειρουργείο, και με αντικείμενο τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

Το «Υγεία-Οφθαλμός» εγκατέστησε το πρώτο στη χώρα LASER σε νοσοκομείο για τη διόρθωση της μυωπίας και των άλλων διαθλαστικών εκτροπών. Σήμερα, λειτουργεί το έκτο κατά σειρά LASER προηγμένης τεχνολογίας.

Το 1997 αναλάβαμε ως ανεξάρτητη μονάδα και τα Εξωτερικά Οφθαλμολογικά ιατρεία του «Υγεία», έως το 2008 που τα Εξωτερικά Οφθαλμολογικά ιατρεία επανέρχονται στη διοίκηση του «Υγεία», με Επιστημονικό Διευθυντή τον κ. Γεωργαρά.

Το 2012 το Οφθαλμολογικό Τμήμα του νοσοκομείου μετονομάζεται σε Α’ Οφθαλμολογική Κλινική και επίσης αναπτύσεται η Β’ Οφθαλμολογική Κλινική υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου χειρουργού οφθαλμιάτρου κ. Στέφανου Δημόπουλου, για παθήσεις και εγχειρήσεις οπίσθιου ημιμορίου.

Εδώ εμφυτεύθηκαν οι πρώτοι ενδοφακοί (1982-1983), και εφαρμόστηκε η πρώτη στη χώρα επέμβαση καταρράκτη με φακοθρυψία υπερήχων, μέθοδος που έφερε επανάσταση στην μικροχειρουργική του οφθαλμού. Η τεχνική αυτή, η οποία πραγματοποιείται μέχρι σήμερα, βεβαίως με τα πλέον προηγμένα μηχανήματα, πρωτοεφαρμόστηκε τότε από τον ίδιο τον εφευρέτη της, Αμερικανό Charles Kelman, με συνεργάτες του τον κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον κ. Σπύρο Γεωργαρά και τον κ. Ερρίκο Φρειδερίκο.

Εδώ έγινε η πρώτη στη χώρα επέμβαση για τη μυωπία με ακτινωτή κερατοτομή το 1983 από τον κ. Γεωργαρά και τον κ. Βασίλη Τσίγκο. Τρία χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας από τον κ. Σπύρο Μαργέτη, με θερμοκαυτηρίαση κερατοειδούς.

Το 1990 έγινε η πρώτη εγχείρηση με φακόλυση με LASER για τον καταρράκτη στη χώρα, καθώς και η πρώτη στον κόσμο με συνδυασμό ενεργειών LASER και υπερήχων (BIMBIE – τεχνική Γεωργαρά) επέμβαση καταρράκτη. Την ίδια εποχή έγιναν και οι πρώτες εφαρμογές επεμβάσεων καταρράκτη με αναισθησία με σταγόνες και χωρίς τη χρήση ραμμάτων.

Εδώ έγινε η πρώτη εγχείρηση στη χώρα ενδοφακού για παθήσεις ωχράς κηλίδας της εταιρείας Hanita, σε συνδυασμό με διορθωτικά γυαλιά, καθώς και λίγο αργότερα η πρώτη εγχείρηση καταρράκτη επί ωχροπάθειας με τηλεσκοπικό φακό, καθώς και η πρώτη στον κόσμο αλλαγή τηλεσκοπικού φακού με τηλεσκοπικό φακό.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης οι πρώτες εξατομικευμένες επεμβάσεις για τη διόρθωση μυωπίας και υπερμετρωπίας, οι πρώτες επεμβάσεις με πολυεστιακές διορθώσεις στον κερατοειδή με Excimer LASER για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας, καθώς και οι πρώτες επεμβάσεις στη χώρα για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας με τη μέθοδο Schachar και του κερατόκωνου με ένθεση δακτυλίων κερατοειδούς.

Στον τομέα των μεταμοσχεύσεων διενεργήθηκαν οι πρώτες ειδικές μεταμοσχεύσεις κερατοπροθέσεων που συνεχίζονται έως σήμερα με τα πλέον εξελιγμένα μοσχεύματα. Πραγματοποιήθηκαν από τις πρώτες επεμβάσεις με χιαστί μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και από τις πρώτες επεμβάσεις στρωματικών μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς, καθώς και η πρώτη στον κόσμο επέμβαση κερατοειδούς με ενσωματωμένο δακτύλιο εντάσεως (μέθοδος Γεωργαρά) που διερευνήθηκε και εξελίχθηκε από τον Τάσο Χαρώνη. Επίσης οι πρώτες επεμβάσεις σκληροπλαστικής από τον κ. Σπύρο Μαργέτη, για την αναχαίτιση της εξέλιξης της υψηλής μυωπίας.

Έγινε σειρά πρωτοποριακών επεμβάσεων για πρώτη φορά με ενδοφακούς σε βρέφη και νήπια, εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές για τις περιπτώσεις αυτές, καθώς επίσης και ειδικές τεχνικές καταρράκτη σε περιπτώσεις υαλειδεκτομών με παρουσία ελαίου σιλικόνης, με τη συνεργασία του κ. Στέφανου Δημόπουλου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε αλλαγή του χρώματος του κερατοειδούς με tattoo, αλλά και θεραπείες της φυσσαλιδώδους κερατοπάθειας με εγχύσεις σιλικόνης και με διασύνδεση κολλαγόνου στα στρώματα του κερατοειδούς, καθώς επίσης και χρήση ενθέτων εγχρώμων ενθεμάτων στον κερατοειδή με σκοπό την αλλαγή του χρώματος του οφθαλμού, αλλά και της ίριδος με ένθεση τεχνητής ίριδας.

Εδώ άρχισαν επίσης πρωτοποριακές επεμβάσεις με ενδοφακούς ίριδος, συμπληρωματικούς ενδοφακούς και φακικούς ενδοφακούς όλων των τύπων για τη διόρθωση διαθλαστικών εκτροπών, που εφαρμόζονται σήμερα.
Στον τομέα του γλαυκώματος παρουσιάστηκαν ειδικές τεχνικές για πρώτη φορά στον κόσμο, καθώς και η χρήση πρωτοποριακών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας Excimer LASER (ΕLT) για την θεραπεία του γλαυκώματος, καθώς επίσης και τεχνικές επεμβάσεων γλαυκώματος χωρίς ράμματα.

Στον τομέα των εκφυλιστικών παθήσεων του οφθαλμού, διενεργήσαμε ειδικές επεμβάσεις αγγειοπλαστικής σε συνεργασία με το Τμήμα υπερήχων του Καθηγητή κ. Μπάλα και του συνεργάτη του κ. Νίκου Παγκράτη.

Στον τομέα των στραβισμών πραγματοποιούνται σωρεία ειδικών επεμβάσεων για το στραβισμό και την διπλωπία, με τη συνεργασία του Ορθοπτικού Τμήματος του «Υγεία» και την Διευθύντριά του κα Σοφία Πολυχρονιάδου, καθώς επίσης και έγιναν οι πρώτες επεμβάσεις με τη χρήση Βοtox σε καθοδηγούμενες θέσεις ενέσεων, με τη βοήθεια ηλεκτρομυογραφημάτων.

Στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής έγινε η πρώτη στη χώρα μεταμόσχευση τεχνητού βολβού με υδροξυαπατίτη (κοράλλι) με στόχο την πλήρη κινητικότητα του τεχνητού οφθαλμού από τον Διευθυντή της Κλινικής, καθώς και η πρώτη εφαρμογή Botox στην Ελλάδα γενικότερα. Τον τομέα σήμερα καλύπτει ο γνωστός χειρουργός οφθαλμίατρος συνεργάτης της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής κ . Αθανάσιος Ρουμελιώτης, καθώς επίσης και το Τμήμα Βλεφάρων του Νοσοκομείου υπό τον κ. Νικόλαο Τράκο.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, επί 25 χρόνια από το 1984, η Οφθαλμολογική Κλινική πραγματοποιούσε σε ζωντανό χρόνο μετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων που αφορούσαν μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, επεμβάσεις καταρράκτη με ειδικούς ενδοφακούς, γλαυκώματος και διαθλαστικές επεμβάσεις, από το Νοσοκομείο στα ετήσια Διεθνή Συνέδρια που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφθαλμίων Φακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης μετεκπαιδεύει από το 1984 Έλληνες και ξένους οφθαλμιάτρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στον καταρράκτη, στις διαθλαστικές επεμβάσεις, στο γλαύκωμα και στις μεταμοσχεύσεις.

It was at Hygeia Hospital that Ophthalmos surgeons first performed the innovative “BIMBIE” technique (Bi-Manual Bi-Energy) for cataract extraction, in 1990, The technique invented by our own Professor Georgaras has since been widely published and taught internationally.